lørdag 7. november 2015

Hva skjer'a Thailand.


Slik ser det ut på stranda mot Sailom hotell, og Soi 83 i år. Fint ? eller for oss turister litt stusselig.

Mange av turistene lurte på hva som hadde skjedd da vi ankom i starten av oktober iår. Hvor er det blitt av alle solsengene og strandbarene. Bare liggestoler var det. Fra 22.oktober fikk de ha senger. (Men bare 10 stk. pr. sted. Fra 1.november får de ha 40 senger hver.) Og hvor er det blitt av den hyggelige damen som grillet maiskolber for noen få baht? Vi som hadde vært her i januar/februar visste jo at stranda var ryddet. Ingen stoler eller strandkaffeer lenger, vi måtte reise til Kao Takiab. Men vi var ihvertfall tilbake på Hua Hin stranda.

Den omfattende opprenskingen som startet i Phuket i fjor sommer, fortsatte i Hua Hin i august og nå begynner de i Pattaya. Der skal de i utgangspunktet fjerne alle som driver illegal business på strendene.
Men det handler om mer enn det. Strendene skal gis tilbake til folket, sier generalene, og thaier flest jubler, i følge de meningsmålingene som er publisert. Men turistene kommer til å bli skuffet, for de sjarmerende strandkaféene er jevnet med jorda, solsengene fjernet, og godt voksne folk på ferie synes ikke mye om å tilbringe dagen på et håndkle med sandalene som hodepute.
Hva er det egentlig som skjer, og hvorfor? I Phuket, der opprenskingen startet, oppdaget spesialetterforskere at mye av omsetningen på strendene var styrt av organisert kriminalitet. For å gjøre det enkelt for seg selv, rensket de flere av strendene fullstendig. Selv restauranter og klubber på støpte fundamenter ble fjernet av bulldozere, dersom innehaverne ikke kunne vise til godkjente byggesøknader og vedtak av lokale myndigheter.
I prinsippet var en ikke mer hardhendt enn det en hvilken som helst kommune ville gjort i strandsonen hjemme, men det var overraskende at det skjedde i en provins der entreprenører og investorer har fått lov til det meste, bare en har penger som en kan legge på bordet. 
Etter at Phuket var ryddet, fortsatte myndighetene på Hua Hin , den lengste stranda i Thailand. Her gikk ikke myndighetene like brutalt til verks, ganske enkelt fordi stranda i «Kongens by» allerede er så gjennomregulert at ikke så mange har tatt seg til rette.
Men det er nok småtterier i forhold til hva myndighetene har lovet å gjennomføre i Pattaya. Også her måtte ulike operatører på stranda pakke sammen. Provisoriske strandbarer er revet. De gamle kvinnene som har livnært seg med pedikyr, en mobil grill og noen poser med frukt er jaget. Men ambisjonene går mye lenger. Myndighetene lover å «forvandle en syndens pøl til en familievennlig turistdestinasjon», sier politisjefen i Pattaya, politioberst Suppattee. Ambisjonene er med andre ord enorme. Han vil utrydde prostitusjonen i Pattaya og all grå og svart økonomi.
Hvordan er det mulig? Å fjerne prostitusjonen fra Pattaya er omtrent som å fjerne casinoene fra Las Vegas. Men denne politisjefens ambisjoner sier mye om hva thailenderne nå forventer av det nye regime. Det sier også noe om at ryddingen av strendene bare er en symbolsk handling for noe mer som skal komme, en slags gjenreisning av Thailand, slik Thailand var lenge før Thaksin.
Et annet ord på dette er nasjonalisme. Det er derfor thaiene flest heier på opprenskningene på strendene, og ingen lytter til de som nå mister levebrødet sitt. De er verken mange eller særlig høyrøstet, Men hva som skjer når kravstore vestlige turister ankommer og ikke finner igjen solsengene sine, og enda verre – ikke ser en kald øl innen rekkevidde – det gjenstår å se.
Vi merker en enorm endring i antall vestlige turister, og det går ut over de som server disse gruppene. Det er en klar økning i Asiatiske turister, men de går ikke på stranda i samme grad, og spiser på litt andre spisesteder.
Derfor haster det for thailandske myndigheter å finne et balansepunkt mellom turistenes krav og den nasjonale stolthet. Vi føler at veldig, veldig mange turister allerede har funnet seg andre reisemål i Asia......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar