lørdag 21. november 2015

Hva kan jeg gjøre, eller helst ikke gjøre, i Thailand.Når du bor i Thailand er det noe en bør vite om Thai'er. De ser alltid smilende ut, utad. Dette har en god del med religionen å gjøre. Det er svært sjelden du, f.eks. hører at noen bruker hornet på bilen. Jeg har opplevd (når jeg sitter i en taxi), at bilen foran stopper i et kryss, sjåføren foran går ut og inn i butikken ved hjørnet, med bildøra åpen. Det samler seg en kø bak oss. Ingen tuter. Alle venter pent på at sjaføren kommer ut igjen, setter seg inn, og vi fortsetter. Ingen tuter. Thai'er sier det er religionen som lærer deg å være ydmyk.
Som regel går det bra å bryte de mange regler for skikk og bruk som gjelder i møter med thaier, for de er høflige mennesker. Men du oppnår mye mer og blir respektert på en helt annen måte dersom du følger thailandske regler for god folkeskikk. Her er 10 regler som det kan være smart å huske på under opphold i Smilets land.
1.  Ikke vær høylydt. I den thailandske kulturen oppfører man seg rolig og behersket. Smilet er det sosiale limet. Hvis du føler deg dårlig behandlet eller at servicen på hotellet ditt er for dårlig, så ta det opp på en ordentlig måte. Snakk rolig og med senket stemme.Å slå i bordet, oppleves som svært uhøflig. I verste fall kan det oppleves krenkende, og da oppnår du i hvert fall ingen ting. Ikke bli hissig dersom du kommer opp i en situasjon som irriterer deg (en høy restaurantregning, innpåslitne selgere osv.). I Thailand viser man ikke sinne offentlig. Dersom du mister besinnelsen, kan du oppleve at thailendere begynner å le og smile. Dette gjør de ikke for å gjøre narr av deg, men for å redde deg fra situasjonen du har satt deg i (du har mistet ansikt), og glatte over det hele.
2. Ikke pek . Å peke eller vinke på en kelner eller en serviceperson, kan i verste fall oppleves like nedlatende som å vise fingeren her hjemme.  Kelnere er vant til det meste, men dannete thaier får kontakt gjennom å strekke ut armen, men fortsatt med håndflaten pekende ned. Selv taxier vinkes på ved at en holder armen rett ut fra kroppen, med håndflaten fortsatt vendt nedover, mens man beveger armen opp og ned.
3. Ikke diskuter politikk med en thai, med mindre vedkommende legger opp til det. Politikk er noe thaier vanligvis bare diskuterer med sine aller nærmeste.
4. Ikke forsøk å gi en thai en klem eller enda verre: å ta på hodet til vedkommende. For de aller fleste thaier er dette langt innenfor det som kan karakteriseres som ens intimsfære. Ikke kyss eller klem din partner offentlig. Det er særlig lite akseptert av eldre thai'er. Kjærtegn som dette tilhører privatlivet. Men å klemme barna dine er helt ok. Thailendere er svært glade i barn, og opptatte av dem (noe foreldre med lyshårede barn ofte merker, da disse skiller seg ut i Thailand).
5. Vær forsiktig med vanlig håndhilsen.  Det er stadig vanligere blant thaier å håndhilse på vestlig måte, men mange thaier fortrekker den tradisjonelle wai-hilsenen. Er du usikker på hvordan du skal hilse, holder det med et høflig bukk. Wai-hilsenen fins i flere varianter, og består gjerne av et lite bukk, samtidig som håndflatene trykkes sammen på en bønnelignende måte. Den brukes både til hilsen, takk og unnskyldning, og er alt en trenger å vite. For de spesielt interesserte gjelder det regler for hvordan og om et wai skal utføres og besvares, basert på sosial status. Jo høyere hendene holdes i forhold til ansiktet, og desto dypere bukket er, desto mer respekt viser personen som utfører et wai. Man ikke bruke begge hendene i et wai: Dersom den ene hånden er opptatt, f.eks. fordi man holder en kaffekopp, er det akseptabelt å utføre wai-et med kun en hånd. Ikke pek rett mot noen med fotsålene dine. De regnes som kroppens "skitneste" område (mens hodet er det "reneste"). Hvis du sitter på gulvet, gjør som thailendere og sitt med beina i kryss, eller fold føttene under kroppen.
6. Behandle munkene med særlig respekt. Munkene  helt spesiell posisjon i samfunnet. De ses ikke på som enkeltindivider, men som Buddhas representanter. Det er vanlig å vike plass på buss, tog eller båter for munker, og hils alltid på dem med et vennlig smil. Ikke tøys med buddhistiske symboler (dvs. ikke klatre på dem, lag v-tegnet bak buddhaens hode osv.). Det er faktisk forbudt ved lov å vanhellige Buddha, også for turister. Straffen er bot eller i verste fall fengsel. Ikke ta bilde av et buddhistisk symbol før du har undersøkt om det er greit. Noen symboler er så hellige at man ikke skal fotografere. Kvinner må ikke ta på en buddhistisk munk, gi ham ting direkte eller ta imot ting direkte fra ham.
7. Snakk aldri nedlatende eller kritisk om kongefamilien. Dette er ikke bare ekstremt uhøflig, men kan også være straffbart. Kongen sees på som gud.
Å kaste søppel på stranda gir 2.000 Baht i bot.

8. Ikke sleng rundt deg med penger. Det gjelder selv småmynt som knapt har noen verdi etter vår målestokk. Dette har sammenheng med foregående punkt. Mynter har bilder av Kongen, og derfor skal myntene behandles med respekt. Faktisk ses det på som høflig når du betaler med sedler, å legge pengene med 'Kongesiden' av sedlen opp.
9. Kvinner skal ikke sole seg toppløst. For mange thailendere er dette veldig provoserende. Selv om en lett får inntrykk av det motsatte ved å besøke thailandske barer, er thailandske kvinner verdikonservative. Selv bader de offentlig med lange t-skjorter på. Det er dessuten straffbart å bade toppløs i Thailand. Naturisme og nudisme er også straffbart.
10. Oppfør deg ute på gaten.Ikke røyk på gaten, det er ikke lov i Thailand. Det kan gi deg bot. Ikke kast søppel på gaten. Det gir deg også bot. (Noen steder ser det kanskje ikke slik ut.)  Ikke kjøp noe som kommer fra ville dyr. De kan fort være fredede, og da blir straffen hard dersom du blir tatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar